אדוארד גריג - הקונצ'רטו לפסנתר
תקציר
הקלטה מהופעה חיה במוזיאון תל אביב עם אסתרית בלצן, תזמורת סמפונט רעננה, המנצח דוד זבה וזמרת הסופרן דניאלה לוגסי.
בסוף המאה ה- 19 גובשה הזהות הלאומית הסקנדינבית. מלחמות נפוליאון והמאבקים הטריטוריאלים גרמו לעניין מחודש באדמה, בעממיות ובשפה, והביאו לפריחה ספרותית אדירה: אגדות הסופר הדני הנס כריסטיאן אנדרסן (1805 – 1875), אוסף האגדות הנורבגיות של פטר כריסטיאן אסיורנסון (1812-1885),סיפורו של הגיבור העממי הנורבגי פר גינט במחזהו של היינריק איבסן (1828-1905), המיתוס הפיני העתיק "קאלוולה" (ארץ הגיבורים) נכתב ופורסם בידי אליאס לנרוט (1835). בעקבות התסיסה הספרותית פרח הציור ביצירות הצייר הנורבגי אדוארד מונק (1862-1944) והמוסיקה ביצירות גריג וסיבליוס.
התוכנית מציגה את חייו ויצירתו של המלחין הלאומי הנורבגי אדוארד גריג,שהותיר חותם אישי, מקורי, לוקאלי מחד ואוניברסאלי מאידך בתולדות המוסיקה. גריג צייר נאמנה את הנוף הצפוני המרהיב והקפוא של מולדתו, הלחין את המיתוסים העממיים ("פר גינט"), תהה על סוד הלילה הארוך והזוהר הצפוני, ספג את רוח ההרואיקה והגאווה מאבותיו הוויקינגים הקדמונים ומעידן "אביב העמים" באירופה. גריג רכש את השכלתו בקונסרבטוריונים של גרמניה (כפסנתרן בלייפציג) , ונבנה מן המסורת הגרמנית ומרד בה בבואו ליצור את סגנונו האישי. הוא הרבה לנסוע ולהופיע ברחבי אירופה כשהוא מבצע את יצירותיו, והסתגר בסופו של דבר בביתו שבמולדתו.
גריג שפרץ כמטאור בשמי אירופה עם הקונצ'רטו לפסנתר הלך והסתגר בתחום השיר האמנותי והקטעים הליריים לפסנתר כך שהגיע לשיאו האמנותי בגיל צעיר יחסית - 40 (!) ולאחר מכן נסגר לתקופות שתיקה ארוכות, בתחושה קשה של בידוד ומיצוי. כיצד קרה שכתב מעט כל כך בעשורים האחרונים לחייו? האמנם יבש מעיין יצירתם ? התוכנית מנסה לפענח את סוד פריחתו ואת חידת שתיקתו .
מחיר: 60 ש"ח
לרכישת הדיסק : הקתדרה למוסיקה, טל. 6420847 – 03
בדיסק: